Hvidbjoern

Hvidbjoern er Henrik Juhl Andersens kunstnernavn. Han debuterede på Galleri Brask i Larsbjørnstræde i København i 1989 og er opført i Dansk Kunst 89 under pseudonymet Hvidbjoern.

Eksperimenter og oliemaling

Hvidbjoern har eksperimenteret med mange former for materialer, men oliemaleriet har til alle tider været hans store lidenskab. Han har fundet sin stemme i, hvad han betragter som farvernes poetiske leg med hinanden, med linjerne og med lyset. Hvidbjoern søger at indfange naturens skiftende stemninger i et farvemættet, lysfyldt og vibrerende sprog.

Symbolisme

Inspirationen hentes i de nordiske, ekspressionistiske maleres formsprog, og Hvidbjoern har blandt andet gennem en længere årrække beskæftiget sig indgående med den danske kunstner Edvard Weie (1879-1943), samt de strømninger i Frankrig, der ledte frem til den nordiske ekspressionisme, her i særdeleshed symbolismen og dens fader, digteren Charles Baudelaire.

Hvidbjoern i Galleri Blæst
Hvidbjoern aka Henrik Juhl Andersen

Hvidbjoern er uddannet cand. mag. i Kunsthistorie og Historie fra Aarhus Universitet i 1995. Mens han som underviser har en klassisk, akademisk baggrund, må han som kunstmaler betegnes som autodidakt. Siden sine helt unge år startende i gymnasietiden har han dog været under kyndig vejledning fra kunstmaleren Knud Henriksen (1922-2010).

The Birth of Limfjordens Venus

Land Art and Video Project by ART OUTDOORS

Henrik Juhl Andersen – Koncept og udførelse

Ingolf Steffensen – Udførelse

Lars Horn – Video og foto

Ludvig Varming and the Polar Bear – Musik

Galleri Blæst – For the Joy of Art

Videoens omdrejningspunkt er selve indvielsesritualet ved skabelsen af værket Limfjordens Venus. I forårssolnedgangslyset hvor kvaset afbrændes og som Fugl Phønix blev skabt af ilden genopstår naturen i kvindeskikkelse i en uendelighed.

Videoen følger skabelsesprocessen fra flere kameravinkler fra luften, fra jorden samt fjorden og bliver en del af det endelige værk – lige som den tilbagestående træskulptur åbenbares som midtpunkt i værket. En hyldest til Lyset, Livets og Naturens uendelige cyklus.

Værket består ud over videoen af tolv ca. 4 meter høje træsteler placeret i en cirkelformation som i et solur. I solcirklens centrum skabes i flammerne værkets hovedfigur. En hyldest til kvinden og naturen. Moder Jord. I gennem hende alt liv fødes. Alle 12 træsteler er groft udhugget, brændt og bemalet med silikatmaling ligesom kvindefiguren i værkets centrum. Den allerede groft udskårne og bemalede ca. 3 meter høje skulptur af kvinden er ved værkets indvielse dækket af tørt kvas.

Hvidbjoern
Venus fra Limfjorden

KONTAKT

Galleri Blæst – For the Joy of Art
Klithusevej 25
9240 Nibe
5071 0511
christine@fjoa.dk 

CVR-nr.: 25759133

ÅBNINGSTIDER

Lørdag-søndag klokken 11-17.
Vi holder åbent efter aftale. Ring eller skriv til os.

 

MobilePay: 83 90 29