Hvidbjoern

Hvidbjoern er Henrik Juhl Andersens kunstnernavn. Han debuterede på Galleri Brask i Larsbjørnstræde i København i 1989 og er opført i Dansk Kunst 89 under pseudonymet Hvidbjoern.

Eksperimenter og oliemaling

Hvidbjoern har eksperimenteret med mange former for materialer, men oliemaleriet har til alle tider været hans store lidenskab. Han har fundet sin stemme i, hvad han betragter som farvernes poetiske leg med hinanden, med linjerne og med lyset. Hvidbjoern søger at indfange naturens skiftende stemninger i et farvemættet, lysfyldt og vibrerende sprog.

Symbolisme

Inspirationen hentes i de nordiske, ekspressionistiske maleres formsprog, og Hvidbjoern har blandt andet gennem en længere årrække beskæftiget sig indgående med den danske kunstner Edvard Weie (1879-1943), samt de strømninger i Frankrig, der ledte frem til den nordiske ekspressionisme, her i særdeleshed symbolismen og dens fader, digteren Charles Baudelaire.

Hvidbjoern i Galleri Blæst
Hvidbjoern maler med oliemaling.

Hvidbjoern er uddannet cand. mag. i Kunsthistorie og Historie fra Aarhus Universitet i 1995. Mens han som underviser har en klassisk, akademisk baggrund, må han som kunstmaler betegnes som autodidakt. Siden sine helt unge år startende i gymnasietiden har han dog været under kyndig vejledning fra kunstmaleren Knud Henriksen (1922-2010).

Land Art Projekt

Hvidbjoern har skabt Limfjordens Venus, som er land art der i en midlertidig periode i efteråret og vinteren 2020-21 udsmykker indgangen til Galleri Blæst – For the Joy of Art.
 
Værket er udført i samarbejde med billedhuggeren Ingolf Steffensen. Det består af tolv ca. 4 meter høje træsteler placeret i en cirkelformation som i et solur. I solcirklens centrum skabes værkets hovedfigur. En hyldest til kvinden og naturen, Moder Jord, Den jyske kvinde, Venus eller måske Freja fra den nordiske mytologi. Igennem hende alt liv fødes.
Alle 12 træsteler er groft udhugget, brændt og bemalet med silikatmaling ligesom kvindefiguren i værkets centrum. Den groft udskårne og bemalede ca. 3 meter høje skulptur af kvinden er ved værkets indvielse dækket af tørt kvas. Ved indvielsesritualet afbrændes kvaset og det færdige værk – den tilbagestående træskulptur – åbenbares herefter som midtpunkt i værket. En hyldest til Livets og Naturens uendelige cyklus.
 
I forbindelse med indvielsen af værket Limfjordens Venus udstiller Ingolf Steffensen sine modernistiske og fantasifulde jernskulpturer i landskabet omkring Galleri Blæst – For the Joy of Art.
Land art hvidbjoern
Hvidbjoerns skitse af Limfjordens Venus.

Billedgalleri

Klik på et billede for større visning.

Links

Se mere på Hvidbjoerns hjemmeside

Se Henrik Juhl Andersens arbejde med pressefotograf Lars Horn i deres kunstneriske samarbejde om NYC in Colors som Horn/Andersen.

KONTAKT

Galleri Blæst – For the Joy of Art
Klithusevej 25
9240 Nibe
5071 0511
christine@fjoa.dk 

CVR-nr.: 25759133

ÅBNINGSTIDER

Lørdag-søndag klokken 11-17.
Vi holder åbent efter aftale. Ring eller skriv til os.

 

MobilePay: 83 90 29